top of page

TOSES
Un recés de pau

Captura de Pantalla 2021-06-21 a les 11.52.51.png
  • Comarca: Ripollès, a la Vall de Ribes

  • Província: Girona

  • Localitat agregada: Dòrria, Espinosa, Fornells de la Muntanya, Nevà, Toses

  • Extensió: 58 km2

  • Habitants: 168 H

En ple vessant, amb quatre nuclis de població repartits per certa zona del Pirineu català es troba Toses, un lloc on anar per enamorar-se dels paisatges que ofereix aquest recés de pau en plena naturalesa. Fauna, flora, excursions i gastronomia: Toses ho té tot, inclòs el nucli de població amb més altitud de tot Catalunya.

El municipi comprèn el poble més alt de Catalunya, Dòrria, situat a 1.550 metres sobre el nivell del mar. Les cases de Toses tenen la peculiaritat que s’esglaonen com un mosaic al vessant de la muntanya, de manera que s’integren tan bé en el paisatge que costa de distingir-les de lluny.

 

Toses està situat a l’última muntanya de la vall de Ribes, ja tocant a la comarca de la Cerdanya, a la capçalera de la vall del riu Rigard. El terme comprèn diversos nuclis, com el que li dóna nom, Dòrria, Nevà i Fornells de la Muntanya, tots ambpaisatges d’impressionants desnivells.

Nevà: El poble de Nevà, a una altitud de 1.250 metres, és l'únic de la vall que està situat al vessant obac. 

 

Fornells de la Muntanya: El poble de Fornells, a una alçada de 1.280 metres d'altitud, se situa al fons de la vall, en una zona on aquesta s'eixampla una mica deixant espai per als horts i prats de dall. El poble està històricament vinculat a Dòrria.

 

Dòrria: situat a 1.550 metres d'altitud, en un coster enlairat sobre la vall del Rigard, al vessant del solell de la Serra de

Gorrablanc, és el poble més alt de la comarca del Ripollès i un dels més alts de tota Catalunya.

 

El conjunt històric de Dòrria, l’església de Sant Cristòfor de Toses i el Museu del Pastor de Fornells de la Muntanya són els indrets més interessants del municipi.

bottom of page