top of page

QUERALBS
Poble mil·lenari

Captura de Pantalla 2021-06-21 a les 10.38.52.png
  • Comarca: Ripollès, a la Vall de Ribes

  • Província: Girona

  • Localitat agregada: Serrat

  • Localitat disseminada: Fustanyà, la Farga, Rialb, Vilamanya i Núria

  • Extensió: 93 km2

  • Habitants: 188 H

El municipi de Queralbs pertany a la comarca del Ripollès, a la província de Girona. Queralbs es troba situat a la Vall de Ribes, encerclat per la serralada pirinenca amb cims com el Puigmal, el Balandrau o el Torreneules que li fan un autèntic espectacle paisatgístic. Limita pel nord amb Montlluís (França), per l'est amb Setcases, pel sud amb Ribes de Freser i per l'oest amb Sallagosa (França). Queralbs té els agregats de La Farga, Fustanyà, Núria, Rialb, Serrat i Vilamanyà.

El primer document històric on tenim constància de Queralbs és durant la consagració de La Seu d'Urgell, l'any 839, amb el nom de Keros Albos. Des de temps remots les muntanyes de Queralbs han estat lloc de pastura pels ramats de la transhumància.

 

La seva ubicació i el fet que dins el seu terme s'hi trobin tants rius, ha fet que es construeixin moltes centrals hidroelèctriques com la de Freser, la de la Farga, la de Daió, la del Molí o la de Rialb.

 

La principal activitat de Queralbs és el turisme, sobretot el turisme del Santuari de Núria, que es troba a la Vall de Núria, on a més dels aspectes purament religiosos es poden practicar tot tipus d'esports d'aventura, excursionisme i, fins i tot, l'esquí a l'hivern. Per arribar a la Vall de Núria, s'hi pot accedir a peu o bé agafant el Cremallera, que té la seva sortida a Queralbs i el qual fou inaugurat el 22 de març de 1931.

Dins del mateix nucli de Queralbs hi trobem el Serrat, que el podem definir com el típic poble de muntanya dedicat a la ramaderia. Si passegem pels seus carrers hi veurem, adossats a les parets de les cases, el què havien estat forns de pa. També gaudirem de la tranquil·litat de la passejada i de la bellesa del paisatge que l'envolta.

bottom of page