top of page

MONTESQUIU
A cavall entre Osona i el Ripollès

poble montesquiu.jpg
  • Comarca: Osona

  • Província: Barcelona

  • Localitat: Farga de Bebié, la, Montesquiu

  • Extensió: 5 km2

  • Habitants: 2.466 

Montesquiu és un municipi situat al nord de la comarca d'Osona. Fins el 1990, però, havia format part del Ripollès. Es troba ubicat just on hi ha la transició entre les muntanyes pirinenques i la plana de Vic. El nucli principal de Montesquiu es troba a la vora del riu Ter, sobre una terrassa fluvial, però també compte amb La Farga de Bebié.

El primer edifici del qual es té constància dins del terme de Montesquiu és el castell, datat del 1285 i també una casa dedicada a la ferreria, a partir de la qual es va anar desenvolupant la resta de la població. Montesquiu va patir un creixement amb la introducció de les fàbriques tèxtils i de l'ús de l'aigua del Ter com a font d'energia.

 

Així doncs, del terme municipal de Montesquiu se'n destaca el Castell de Montesquiu que forma part del Parc del castell de Montesquiu que té una extensió d'unes 546 ha. Es troba situat al Prepirineu, a cavall entre els municipis de Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora i Santa Maria de Besora.

Dins d'aquest parc també hi trobem els gorgs de la riera de Vallfogona i la riera de les Codines amb el pont romànic que porta el mateix nom, el camí de Sant Moí i altres que ens conviden a conèixer espais externs del parc, però també de gran bellesa.

bottom of page