top of page

GOMBRÈN
Terres del Comte Arnau

GOMBRÈN MUNTANYES.jpeg
  • Comarca: Ripollès, Baix Ripollès

  • Província: Girona

  • Localitat: Aranyonet, Cortal

  • Extensió: 44 KM2

  • Habitants: 209 H

Descobrir Gombrèn suposa endinsar-se plenament en el món de cavallers i senyors de l’edat mitjana. El senyor feudal en què es basa la llegenda del Comte Arnau, un cavaller condemnat pels seus pecats a cavalcar tota l’eternitat, va néixer i viure a aquestes contrades. Hi ha dos poemes del famós trobador Ramon Vidal de Besalú, del segle XIII, que ja fan referència al seu castell, ara anomenat castell de Mataplana, pel llinatge dels seus senyors.

Gombrèn, situat a la capçalera del riu Merdàs i documentat des de l’any 918, permet reviure un passat de grans senyors feudals, dominadors de terres i constructors de castells (el llinatge dels Mataplana, importants membres de les Corts Catalanes del segle XII). Alhora recorda el seu antic caràcter menestral, ja que la vila era coneguda fins al 1930 per l’elaboració artesana de mantes.

 

Actualment el poble alterna l’activitat industrial amb la ramaderia i el turisme. Una tradició local diu que aquí va néixer Joan de Mata, fundador dels monjos trinitaris.

 

Les passes del Comte Arnau es poden seguir al castell de Mataplana, redescobert el 1985, així com al Museu del Comte Arnau. D’altra banda, s’hi poden visitar nombrosos edificis religiosos, entre els quals destaca el santuari de la Mare de Déu de Montgrony.

GOMBRÈN.jpg
bottom of page